Tokat’ta Ramazanın sultanı nohut mayalı çörek
Hüseyin Kömür BHA-TOKAT
Tokat’ta, Ramazan ayına özel lezzetler arasında yer alan; tuzsuz ve şekersiz olarak doğal nohut mayasında yapılan Nohut Mayalı Çörek oldukça rağbet görüyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında tescillenerek coğrafi işaret alınan Tokat çöreği, nohut mayasından üretilmesi nedeni ile şeker, tansiyon ve mide rahatsızlığı olan kişilerin tercih ettiği Ramazan ayının vazgeçilmezi.
Hamuru 12 saatte çöreği 15 dakikada hazır
Tokat’ta yılın 11 ayı simit ve yağlı pişiren fırınlar Ramazan ayında nohut mayalı çöreğe yoğunlaşıyor. Yaklaşık 12 saatte hamuru hazır hale geldikten sonra yoğrularak açılan çörekler şekil verilerek tavalara konularak taş fırınlarda yaklaşık 15 dakikada pişiyor.
Hem iftarda hem sahurda tüketiliyor
Tokat’ta bu çörekler hem iftar hem sahur sofralarını lezzetlendiriyor. Yemekten sonra çay veya süt ile tüketilen çörekler hazmı kolaylaştırıyor. Sade, cevizli ve kuru üzümlü olarak çeşitli boylarda satılan çörekler ilgi görüyor. Çöreklere il dışından da siparişler oluyor.
0 Yorum